Ben jij klaar voor het nieuwe rapportmodel 2024?

Het nieuwe rapportmodel brengt weer een groot aantal veranderingen met zich mee. Om ervoor te zorgen dat jij zonder zorgen met het nieuwe rapportmodel kan werken kun je bij Provadie al vanaf 15 januari met het nieuwe model oefenen. Het oefenen kan je zelfs combineren met jouw huidige taxaties waardoor je eigenlijk met 1 opname zowel het huidige model als het nieuwe model tegelijk uitwerkt. Bovendien organiseren we webinars waarin de veranderingen van het nieuwe rapportmodel aan je worden uitgelegd.

Wil jij meer weten over de nieuwe energetische opnamestaat, over hoe je de verbetermogelijkheden voor de verduurzaming van de woning dient in te vullen en hoe dit in combinatie met Provadie werkt? Meld je aan voor het gratis webinar en wees voorbereid!

Wat gaat er veranderen?

In rapport model 2024 zijn er een aantal grote veranderingen, met name op het gebied van duurzaamheid. Je dient bij bijna alle taxaties een energetische opname toe te voegen en aan te geven welke verbetermogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van de woning.

Energetische opnamestaat

De energetische opnamestaat is een bijlage (net als de bouwkundige opnamestaat) waarin je verschillende feiten omtrent de isolatie, installaties en energieopwekking noteert.

Isolatie
Je dient aan te geven of isolatie geheel, gedeeltelijk of niet aanwezig is en in welk jaar de isolatie is aangebracht. Ook dien je hier aan te geven welke soorten glas er per woonlaag zijn en hier dien je ook het installatiejaar van in te vullen.

Installaties
Dit onderdeel lijkt sterk op dat van de huidige bouwkundige opnamestaat. De aanwezigheid van de zonneboiler en douche-warmteterugwinningssysteem moeten nu ook expliciet aangegeven worden.

Energieopwekking
Hier dien je de aanwezigheid en het installatiejaar van zonnepanelen, wind en overige energieopwekking aan te geven. Daarnaast is nu ook de oriëntatie van de zonnepanelen van belang (bijv. zuidoost) en mag je nu het Wattpiek van zonnepanelen aangeven, in plaats van het aantal.

Hoe werkt dit in Provadie?
Uiteraard zorgt Provadie ervoor dat de hele energetische opnamestaat automatisch ingevuld wordt o.b.v. de beantwoorde vragen in de opname, net zoals dit al voor de bouwkundige opnamestaat gebeurt. Zoals je misschien gewend bent bij Provadie, kun je elk veld zelf natuurlijk nog aanpassen alvorens je de gereedmelding doet.

Verbetermogelijkheden voor verduurzaming woning

Er komt een geheel nieuw hoofdstuk I. Duurzaamheid in het rapport. Hierin is de huidige sectie H.4 duurzaamheid opgenomen, maar zijn ook vragen over het energielabel en de verbetermogelijkheden aan toegevoegd.

Energielabel
In model 2024 dien je aan te geven of het energielabel als document aan je is verstrekt. Het verstrekken door de opdrachtgever is niet verplicht. Wanneer het document wel is verstrekt, mag je als taxateur zelf bepalen of je deze als bijlage toevoegt. Uiteraard, dien je het document sowieso in jouw taxatiedossier te bewaren wanneer deze aan je is verstrekt. Je dient ook aan te geven of je afwijkingen hebt geconstateerd t.o.v. het afgegeven energielabel. Als taxateur dien je tijdens de opname te kijken of de afgegeven energielabelklasse in overeenstemming lijkt met de feitelijke situatie.

Verbetermogelijkheden
Je dient als taxateur op 17 onderdelen aan te geven of je verbetermogelijkheden ziet voor het verbeteren van de duurzaamheid van de woning. Voorbeelden hiervan zijn dakisolatie, warmtepomp, HR-ventilatoren en zonnepanelen.

Hoe werkt dit in Provadie?
Provadie gaat jou ook hier helpen. Bij elk onderdeel van de verbetermogelijkheden word je voorzien van de relevante informatie o.b.v. jouw opname, het energielabel en externe gegevens. Hierdoor kom jij eenvoudig tot het beste verduurzamingsadvies.

Hoe kun jij met Provadie alvast oefenen voor rapport model 2024?

In Provadie krijg je vanaf 15 januari in de opname app en het dashboard de mogelijkheid om te kiezen tussen rapport model 2021 en 2024 of zelfs beide! Hierdoor zie je per vraag en onderdeel wat er nieuw is, of wat er juist verdwijnt.

Als je de opname met zowel rapport model 2021 als 2024 doet kun je beide rapporten vervolgens inzien. Uiteindelijk meld je model 2021 natuurlijk gewoon gereed bij het NWWI.

Terwijl je gewoon je echte taxaties doet, oefen je dus al voor model 2024, zonder dat het je extra tijd kost.

Klik op de modeljaren op de afbeelding van de iPhone om te zien hoe het werkt.

Tijdlijn

Oefenen met model 2024 in Provadie

Vanaf 15 januari kun je in Provadie tijdens je echte taxaties alvast de vragen voor model 2024 beantwoorden. Op deze manier leer je het nieuwe rapportmodel in de praktijk al kennen zonder dat het je extra tijd kost. Vanaf 15 januari kun je ook deelnemen aan de webinars over model 2024.

Introductie model 2024 bij NWWI

Alle opdrachten die je vanaf 1 maart 2024 accepteert dienen in het rapport model 2024 opgemaakt te worden. Als je een opdracht op 29 februari 2024 of eerder hebt geaccepteerd, dan werk je deze (ook na 1 maart 2024) nog uit in het oude rapport model 2021.

Wil je meer weten over het nieuwe rapportmodel?
Meld je aan voor het gratis webinar.

In dit webinar van een uur leggen we je uit wat er gaat veranderen met het nieuwe rapportmodel 2024 en leggen we uit hoe dit in Provadie is verwerkt. Het is kosteloos en geheel vrijblijvend. Je kunt bovendien vervolgens de app twee weken gratis uitproberen als je nog geen gebruik maakt van Provadie, schrijf je hieronder direct in!

Veelgestelde vragen

Op 1 maart 2024. Alle opdrachten die je vanaf 1 maart 2024 accepteert dienen in het rapport model 2024 opgemaakt te worden. Als je een opdracht op 29 februari 2024 of eerder hebt geaccepteerd, dan werk je deze (ook na 1 maart 2024) nog uit in het oude rapportmodel 2021.

Binnen Provadie kun je vanaf 15 januari 2024 al oefenen met het nieuwe rapport model.

De toevoeging van de energetische opnamestaat en het invullen van verbetermogelijkheden voor de verduurzaming van de woning. Lees hierboven op deze pagina wat deze twee toevoegingen precies inhouden.

Ja. Bij de introductie van rapportmodel 2021 zijn deze rapporttypes samengevoegd, dit blijft zo bij model 2024.

Nee, er is door het NRVT bepaald dat dit onderdeel vervalt als er sprake is van een woning met een energielabel dat is afgegeven vanaf 1 januari 2021 én de energielabelklasse is ‘A’, ‘A+’, ‘A++’, A+++’ of ‘A++++’ en/of er is sprake van een geveltaxatie.

Nee, er is door het NRVT de keuze gemaakt om de energetische opnamestaat niet op te laten stellen in het geval dat: 1) het een nieuwbouw woning betreft en/of 2) volledige inspectie niet mogelijk was (speelt alleen bij taxatiedoel gedwongen verkoop).

Jouw vraag wordt misschien wel beantwoord tijdens de webinars die wij organiseren over het nieuwe rapportmodel. Je kunt je inschrijven via deze link. Je kunt ons ook altijd bellen op 026 2006000, mailen op info@provadie.nl of chatten via de chatfunctie. We helpen je graag verder.