Het nieuwe rapportmodel 2024 is live!

Het nieuwe rapportmodel heeft weer een groot aantal veranderingen met zich mee gebracht. Provadie en alle taxateurs die met Provadie werken hebben zich goed kunnen voorbereiden.

Wil jij meer weten over de nieuwe energetische opnamestaat, over hoe je de verbetermogelijkheden voor de verduurzaming van de woning dient in te vullen en hoe dit in combinatie met Provadie werkt? Meld je aan voor het gratis webinar!

Wat is er nieuw?

In rapport model 2024 zijn er een aantal grote veranderingen, met name op het gebied van duurzaamheid. Je dient bij bijna alle taxaties een energetische opname toe te voegen en aan te geven welke verbetermogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van de woning.

Energetische opnamestaat

De energetische opnamestaat is een bijlage (net als de bouwkundige opnamestaat) waarin je verschillende feiten omtrent de isolatie, installaties en energieopwekking noteert.

Isolatie
Je dient aan te geven of isolatie geheel, gedeeltelijk of niet aanwezig is en in welk jaar de isolatie is aangebracht. Ook dien je hier aan te geven welke soorten glas er per woonlaag zijn en hier dien je ook het installatiejaar van in te vullen.

Installaties
Dit onderdeel lijkt sterk op dat van de huidige bouwkundige opnamestaat. De aanwezigheid van de zonneboiler en douche-warmteterugwinningssysteem moeten nu ook expliciet aangegeven worden.

Energieopwekking
Hier dien je de aanwezigheid en het installatiejaar van zonnepanelen, wind en overige energieopwekking aan te geven. Daarnaast is nu ook de oriëntatie van de zonnepanelen van belang (bijv. zuidoost) en mag je nu het Wattpiek van zonnepanelen aangeven, in plaats van het aantal.

Hoe werkt dit in Provadie?
Uiteraard zorgt Provadie ervoor dat de hele energetische opnamestaat automatisch ingevuld wordt o.b.v. de beantwoorde vragen in de opname, net zoals dit al voor de bouwkundige opnamestaat gebeurt. Zoals je misschien gewend bent bij Provadie, kun je elk veld zelf natuurlijk nog aanpassen alvorens je de gereedmelding doet.

Verbetermogelijkheden voor verduurzaming woning

Er is een geheel nieuw hoofdstuk I. Duurzaamheid in het rapport. Hierin is de huidige sectie H.4 duurzaamheid opgenomen, maar zijn ook vragen over het energielabel en de verbetermogelijkheden aan toegevoegd.

Energielabel
In model 2024 dien je aan te geven of het energielabel als document aan je is verstrekt. Het verstrekken door de opdrachtgever is niet verplicht. Wanneer het document wel is verstrekt, mag je als taxateur zelf bepalen of je deze als bijlage toevoegt. Uiteraard, dien je het document sowieso in jouw taxatiedossier te bewaren wanneer deze aan je is verstrekt. Je dient ook aan te geven of je afwijkingen hebt geconstateerd t.o.v. het afgegeven energielabel. Als taxateur dien je tijdens de opname te kijken of de afgegeven energielabelklasse in overeenstemming lijkt met de feitelijke situatie.

Verbetermogelijkheden
Je dient als taxateur op 17 onderdelen aan te geven of je verbetermogelijkheden ziet voor het verbeteren van de duurzaamheid van de woning. Voorbeelden hiervan zijn dakisolatie, warmtepomp, HR-ventilatoren en zonnepanelen.

Hoe werkt dit in Provadie?
Provadie helpt jou ook hier. Bij elk onderdeel van de verbetermogelijkheden word je voorzien van de relevante informatie o.b.v. jouw opname, het energielabel en externe gegevens. Hierdoor kom jij eenvoudig tot het beste verduurzamingsadvies.

Wil je meer weten over het nieuwe rapportmodel?
Meld je aan voor het gratis webinar.

In dit webinar van een uur leggen we je uit wat er is veranderd met het nieuwe rapportmodel 2024 en leggen we uit hoe dit in Provadie is verwerkt. Het is kosteloos en geheel vrijblijvend. Je kunt bovendien vervolgens de app twee weken gratis uitproberen als je nog geen gebruik maakt van Provadie, schrijf je hieronder direct in!

Veelgestelde vragen

Op 1 maart 2024. Alle opdrachten die vanaf 1 maart 2024 zijn aangevraagd (aanvraag moet binnen zijn bij het NWWI) dienen in het rapport model 2024  te worden opgemaakt.

Binnen Provadie kon je al vanaf half januari oefenen met het nieuwe rapport model.

De toevoeging van de energetische opnamestaat en het invullen van verbetermogelijkheden voor de verduurzaming van de woning. Lees hierboven op deze pagina wat deze twee toevoegingen precies inhouden.

Ja. Bij de introductie van rapportmodel 2021 zijn deze rapporttypes samengevoegd, dit blijft zo bij model 2024.

Nee, er is door het NRVT bepaald dat dit onderdeel vervalt als er sprake is van een woning met een energielabel dat is afgegeven vanaf 1 januari 2021 én de energielabelklasse is ‘A’, ‘A+’, ‘A++’, A+++’ of ‘A++++’ en/of er is sprake van een geveltaxatie en/of het een nieuwbouwwoning betreft.

Nee, er is door het NRVT de keuze gemaakt om de energetische opnamestaat niet op te laten stellen in het geval dat: 1) het een nieuwbouw woning betreft en/of 2) volledige inspectie niet mogelijk was (speelt alleen bij taxatiedoel gedwongen verkoop).

Jouw vraag wordt misschien wel beantwoord tijdens de webinars die wij organiseren over het nieuwe rapportmodel. Je kunt je inschrijven via deze link. Je kunt ons ook altijd bellen op 026 2006000, mailen op info@provadie.nl of chatten via de chatfunctie. We helpen je graag verder.